top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMenno Brouwer

Artikel De Limburger

Health, Food & Business is hot

15-11-2019 door HAS Hogeschool

Een gezond en fit leven, wie wil dat nou niet? (Innovatieve) voeding, leefstijl en leefomgeving spelen daarbij een belangrijke rol. Bij de hbo-opleidingen Healthy Living en Food Innovation van HAS Hogeschool in Venlo creëren studenten vanuit verschillende invalshoeken concepten voor een gezonder en fitter leven.

Food is een hot item. Variërend van wereldse thema’s als het verminderen van voedselverspilling tot de uitdaging om over dertig jaar negen miljard mensen te voeden. In ons dagelijks leven is food alom aanwezig.

Gedragsverandering Toch maken we lang niet allemaal altijd de gezonde keuze. „Kennelijk is niets zo moeilijk als gedragsverandering”, zegt docente en coördinator opleidingsprogramma Jet van Nieuwenhuizen van HAS Hogeschool in Venlo. „Universiteiten doen veel onderzoek naar wat goed voor ons is en wat niet. Dat levert massa’s resultaten op, alleen vertalen onderzoekers die niet altijd in haalbare oplossingen. Studenten van de HAS leren in vier jaar tijd hoe ze feiten kunnen toepassen in concepten die ook commercieel haalbaar zijn.”

Twee HAS-opleidingen die zich specifiek met dit terrein bezighouden zijn Healthy Living en Food Innovation. Healthy Living, de opleiding die dit studiejaar is gestart, kijkt niet alleen naar de invloed van voeding op onze gezondheid, maar ook naar het effect van bewegen, van onze geestelijke gezondheid en van onze leefomgeving.

Puzzelstukjes Sylvia, eerstejaars student Healthy Living, werd door haar schoonmoeder geattendeerd op deze opleiding. „Ik ging naar de open dag en een proefstudeerdag en toen vielen opeens alle puzzelstukjes op hun plek.”

Samenwerking met het bedrijfsleven staat centraal. Zo zijn de eerstejaars studenten Food Innovation in de eerste weken al op excursie geweest bij ZON fruit & vegetables, Peka Kroef en Tasty Tom. In latere jaren vertaalt deze samenwerking zich in projectstages. Die leiden geregeld tot een eerste baan na het afstuderen. 

Voor het VitalForest bij HAS Hogeschool bestaat veel belangstelling.

Verantwoordelijkheid Kenmerkend voor alle opleidingen van HAS Hogeschool is dat de studenten veel ruimte krijgen om hun opleiding mee vorm te geven. Sylvia: „In het begin is dat even wennen, omdat die vrijheid ook een bepaalde verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Maar deze aanpak zorgt er wel voor dat iedere student in feite zijn eigen opleiding maakt.”

Ook studenten van de opleiding Food Innovation leren hoe ze complete concepten kunnen ontwikkelen die een oplossing bieden voor alle soorten uitdagingen die er liggen binnen het fooddomein; van het ontwikkelen van een gaaf concept voor een foodtruck tot aan het verwaarden van reststromen.

Menno, vierdejaars student Food Innovation, voltooide eerst een mbo-studie voedingsspecialist en koos vervolgens voor HAS Hogeschool. „Gaandeweg kreeg ik steeds meer belangstelling voor conceptontwikkeling op het gebied van food. Die interesse leidde uiteindelijk naar de opleiding Food Innovation bij de HAS in Venlo en die blijkt perfect bij mij te passen.”

Eigen bedrijf Menno heeft onder de naam Vital Forest een eigen bedrijf opgericht. Dat ontwikkelt ontspanningsruimtes voor bedrijven. Een combinatie van sfeerlicht, natuurgeluiden, stoelmassage en essentiële oliën zorgt in een kwartier voor een ultieme ontspanning. Menno: „Daarnaast werk ik nog aan speciaal drankje dat ervoor zorgt dat de afvalstoffen die bij de massage vrijkomen snel worden afgevoerd.”

En Sylvia, wat wil zij uiteindelijk gaan doen met haar opleiding Healthy Living? „Dat hou ik graag nog open. Het kan best dat ik bezig ben met een studie voor een beroep dat er nu nog niet is. Spannend!”


Open dag HAS Hogeschool Venlo: Zaterdag 23 november van 10.00 tot 14.00 uur Meld je aan

Meer info: HAS Hogeschool Healthy Living Food Innovation

Tekst: John Huijs Beeld: Stefan Koopmans

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page