top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMenno Brouwer

Interview: Menno Brouwer over Vital Forest

Bijgewerkt op: 1 jun. 2019

Ergens in de week vóór mijn afspraak met Topklas-student Menno Brouwer sta ik voor de deur van het Vital Forest dat hij heeft ontwikkeld en dat nu als pilot bij de HAS draait. ‘Vrij’, staat er op de deur van 2C-16 en dat geeft me mooi de gelegenheid om stiekem even binnen te kijken. De kamer is gehuld in groen licht, er staan planten, aan de muur hangen natuurschilderijen en er klinken zachte vogelgeluiden. En ruik ik daar een dennengeur? In het midden van de ruimte staat een massagestoel en op tafel liggen allerlei formulieren. Ook zie ik de mogelijkheid tot het zetten van een kopje kruidenthee. Even kom ik in de verleiding lekker met zo’n dampende kop op de stoel neer te strijken… maar helaas, ik moet naar een overleg. Jammer.

Ontspanruimte HAS Hogeschool Den Bosch

Enkele dagen later word ik in het Vital Forest hartelijk ontvangen door Menno, die me alsnog voorziet van het verlangde kopje thee én me meteen een papier onder mijn neus duwt. “Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen. 36% van het werkgerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress. Dat zijn 7.555.000 verzuimdagen”, lees ik. Ik slik, want ik ben de eerste die toegeeft wel eens last van stress op het werk te hebben. En ik ben niet de enige. Ik zie het overal om me heen. Terwijl Menno de lamp van groen naar gewoon wit licht draait, vertelt hij me dat dit nou precies de reden is dat hij het concept Vital Forest heeft ontwikkeld.


Hoe kwam je op het idee voor het Vital Forest? “Ik studeer Food Innovation op de HAS in Venlo en reis daarom veel met de trein. Op een gegeven moment begon het me op te vallen dat mensen die in de spits met de trein reizen altijd druk zijn. Ze zitten met een laptop op schoot, zijn druk aan bellen, rennen over de perrons en duwen elkaar aan de kant om zo snel mogelijk in de trein of op de roltrap te komen. Ze maken geen ontspannen indruk. Ik vroeg me af hoe dat komt. Ik ging het onderzoeken en kwam erachter het gaat om forenzen en hun werkroutine de grote oorzaak is. Het blijkt namelijk mensen privé vaak prima kunnen ontspannen en daar ook tijd voor vrijmaken, maar dat ze dat tijdens werktijd veel moeilijker vinden en dat de mogelijkheden daarvoor tijdens werktijd ook beperkt zijn.”


En dat is niet goed voor je dus… “Nee, een mens heeft herstelmomenten nodig, ook op het werk. Anders hou je het op de lange termijn niet vol. Dat blijkt ook: maar liefst 1 miljoen Nederlanders hebben last van burn-outklachten. Toen ik aan het begin van mijn vierde jaar de module Eigenheid volgde, vroeg ik me af wat ík nodig heb als ik straks fulltime aan de slag ga om gezond te blijven. Ik ontwikkelde de ultieme ontspanruimte, waar al je zintuigen zich kunnen ontspannen: het Vital Forest. Via het afstudeertraject Topklas Ondernemen schrijf ik nu een businessplan om het concept nu naar de markt te brengen en doe ik via de pilot hier op de HAS onderzoek naar het effect ervan. Ook ga ik een gezonde snack ontwikkelen die goed voor de spijsvertering is. ”


Hoe ziet het Vital Forest eruit? “Het Vital Forest biedt voor iedere medewerker van de HAS de mogelijkheid even weg te zijn van zijn of haar werkplek. Even een moment voor jezelf om te ontspannen en op te laden. Op de massagestoel zit een programma van ongeveer een kwartier en daarnaast kun je genieten van natuurgeluiden, –geuren en -kleuren, een kopje kruidenthee en een gezonde versnapering. Ik heb deze elementen in eerste instantie zelf bedacht. Daarna ben ik gaan onderzoeken welke elementen bewezen ontspannend werken en werd ik bevestigd in mijn keuze. Via intranet kan iedere werknemer het Vital Forest zelf reserveren.”


Maarre… gaan werknemers dat wel doen? “Het Vital Forest op de HAS is een pilot, een proefruimte waar ik onderzoek doe. Iedereen die gebruikt maakt van de ruimte, vraag ik een formulier in te vullen voorafgaand aan het bezoek en naderhand. Je vult je geslacht in, je leeftijd, je functie, maar ook je hartslag, je zuurstofgehalte en je stemming. Daarnaast plak je een biodot op je hand: dit stickertje meet je lichaamstemperatuur. Heb je warme handen, dan ben je over het algemeen ontspannen. Zijn ze handen koud, dan heb je een hoger stresslevel. Ik wil graag weten of dat klopt en of je temperatuur dan ook hoger is ná je bezoek aan het Vital Forest. Maar wat ik vooral wil onderzoeken is of je stresspeil zakt als je even dat half uurtje rust pakt tussendoor. Ik nodig iedereen uit mee te doen met het onderzoek en het Vital Forest uit te proberen. Inmiddels zijn er zo’n 50 mensen geweest en loopt de agenda voor de komende tijd behoorlijk vol.


Zijn er al resultaten? “Ik heb inmiddels de resultaten van 34 respondenten geanalyseerd. Vóór de sessie gaven 14 mensen aan een blij gevoel te hebben, ná de sessie waren dat er 30. Vóór de sessie waren er 5 happy en 8 motivated, de rest voelde zich sad, worried, tiredof sick. Na de sessie waren 19 mensen happy of motivated, 4 minder moe en 7 relaxed. De eerste biodotresultaten zijn ook positief: vóór de sessie waren 20 mensen zeer gespannen en maar 2 kalm (niemand was ontspannen). Ná de sessie waren nog maar 11 mensen zeer gespannen en 11 zeer ontspannen of kalm. Mijn conclusie op basis van deze resultaten is dat medewerkers met een beter gevoel de ontspanruimte uitkomen en de biodots bevestigen dit.”


Wat heeft de werkgever eraan? “Als medewerkers minder gestresst zijn, profiteert de werkgever daar ook van. Werkstress-gerelateerd ziekteverzuim kost werkgevers op dit moment 1,8 miljard euro per jaar. Ik ben druk bezig met het schrijven van mijn businessplan en ben al in gesprek met enkele werkgevers die interesse hebben in het concept. Zowel vanuit werkgevers als werknemers zijn de eerste reacties positief. Ik heb ook enkele mensen gehad die in eerste instantie wat sceptisch waren, maar er achteraf toch enthousiast uitkwamen. Zowel de speakers als de massagestoel zijn gesponsord. Dat zie ik ook als een signaal dat het concept goed ontvangen wordt en dat het succesvol kan zijn.”

Na afloop van het gesprek stelt Menno voor dat ik de massagestoel nu zelf maar eens moet uitproberen. Ik ben een buitenmens, dus ik vraag me af of ik mijn herstelmomentje niet liever buiten zou pakken dan hier binnen. Maar ik sta overal open voor, dus ik probeer het Vital Forest graag uit. Ik ga zitten en zak meteen weg in een heerlijk ontspannen momentje, omhult door groene dingen... Ik vind het wel fijn om even nergens aan te hoeven denken en niemand tegen te komen. De massagestoel kneed mijn strakke spieren los. En naderhand voel ik me best ontspannen eigenlijk. De ene keer naar buiten en de andere keer een massage in het Vital Forest, lijkt me wel een goede combinatie besluit ik. Op het onderzoeksformulier vul ik daarom voordat ik vertrek een grote smiley in :) .

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven