Menno Brouwer
De ontwikkeling van Vital Forest
Het begin
In 2017 heb ik voor de module Visie en Eigenheid van mijn opleiding Food Innovation aan de HAS Venlo de basis van Vital Forest ontwikkeld. Ik mocht een visie ontwikkelen en dat werd: 'ik wil rust en ontspanning meegeven aan andere mensen die daarvoor open staan, zodat de kwaliteit van het leven hoger wordt'. De reden hiervoor was dat ik veel onrust, drukte en stress zag, vooral in de spitsuren van het openbaar vervoer en opvallend was dat de mensen vaak aan het reizen waren tussen forenzen van werk en huis. Wat mij betreft doen mensen in privétijd er alles aan om de gezondheid te verbeteren en voldoende te ontspannen. Denk daarbij aan extra bewegen, gezonder eten/drinken, stoppen met roken, een filmpje kijken, naar de sauna, een gezellig huisje, etc. Op de werkvloer zijn daarentegen vaak geen tot weinig mogelijkheden beschikbaar om te kunnen ontspannen, terwijl de meeste medewerkers hier wel vaak minimaal 3-5 werkdagen van 8 uur aanwezig zijn. Het komt er dan in mijn ogen op neer dat medewerkers in de weekenden moeten opladen, zodat deze goed kunnen presteren op het werk. Ik ben van mening dat een werkgever hier ook een bijdrage aan zou moeten leveren. Na heel kort onderzoek blijkt werkstress zelfs een gigantisch probleem te zijn, ''ja logisch'', dacht ik''.
Daarom besloot ik een concept te ontwikkelen waardoor medewerkers gemakkelijker de werkdag doorkomen, met meer energie terug komen van werk en zich in het algemeen beter gaan voelen.
Het vitale bos
Het vitale bos is een typische plek voor rust, ontspanning en de verbinding met de natuur. Als je daar bent zie je de bomen, ruik je de bosgeur en hoor je het geknispel van de bladeren en gefluit van de vogels. Kortom, bijna al je zintuigen ontspannen als je op een mooie dag het Nederlandse bos bezoekt.

Waarom Vital Forest?
Vaak is een bos niet in de buurt van een werklocatie en daarom besloot ik het vitale bos naar de medewerker te brengen. Het basisconcept van Vital Forest was geboren. Het is de ultieme ontspanruimte, waarbij alle zintuigen van de gebruiker in een zeer korte tijd ontspannen. Zodra je het Vital Forest binnenkomt ruik je middels etherische oliën een seizoensgerelateerde geur, hoor je de natuur om je heen en zie je het bos. Je verlaat direct de werkvloer en je krijgt bij binnenkomst direct een goed gevoel, waardoor je niet hoeft na te denken over hoe je moet ontspannen, maar dit gebeurt door alle elementen automatisch.
In de topklas ondernemen kreeg ik op de HAS Den Bosch al snel de kans om een ruimte in te richten als ontspanruimte. Vanaf het begin werd die ruimte elk halve uur van de dag gebruikt en langzaam verbeterde ik de ruimte naar de wensen en behoeften van de medewerkers. Ook besloot de HAS Hogeschool Venlo in het kader van de nieuwe opleiding Healthy Living een Vital Forest voor zowel medewerkers als studenten aan te schaffen. Vanaf dat moment kwam er steeds meer interesse naar Vital Forest.